– Angst og sårbarhet er en naturlig del av alle menneskers liv, men vår sårbarhet varierer i styrke og omfang, sier hun.
Men hva skal man egentlig gjøre, når man kjenner utfordringene tårne seg opp?
Vår sårbarhet varierer i styrke og omfang
– Hvis du lurer på om du er i ferd med å bli syk er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er ikke nødvendigvis slik at du må gå til legen med en gang, men du kan be om støtte hos en venn, be om hjelp hos noen av dem som kommer på besøk til deg.
Jo tidligere du deler, og jo tidligere du ber om hjelp, jo raskere blir du bedre.
– Si litt om hvordan du har det, for bare det å dele kan hjelpe i seg selv. Og det er helt normalt å ha det litt vanskelig innimellom. Alle får kjenne på den situasjonen, livet er utfordrende, sier Tove Gundersen.
Det er viktig å fortelle, men vel så viktig å kunne spørre
Hun understreker at erfaringene er tydelige:
Jo tidligere du deler, og jo tidligere du ber om hjelp, jo raskere blir du bedre. Selve sykdomsbildet kan variere kraftig, fra perioder hvor livet er helt OK, til situasjoner hvor det er veldig utfordrende og vanskelig.
Det er viktig å tørre og fortelle, men vel så viktig å kunne spørre.
– Hvis du har en nabo, et familiemedlem, eller en venn som ikke har det bra, så er det oftest slik at man vegrer seg for å spørre. Men jeg tenker at det er viktig å spørre, sier Tove Gundersen.
– Man kan si at «Noen ganger har jeg det problematisk. Nå opplever jeg at du også har det. Det er ikke sikkert det er riktig oppfattet, men jeg spør deg rett og slett fordi jeg bryr meg om deg. Fordi jeg ser du har forandret deg. Jeg må bare dele med deg, fordi jeg ønsker å hjelpe deg, hvis jeg kan. Kanskje er det sånn at du har noen store arbeidsbelastninger for tiden, eller har opplevd noe skikkelig kjipt, for det gjør man jo fra tid til annen. Kanskje jeg kan hjelpe deg på gården, eller vi kan rett og slett bare ta en kopp kaffe sammen».
– Det å vise at du bryr deg, det er det aller viktigste.
Jo tidligere du ber om hjelp, jo raskere blir du bedre